top of page
Care este rolul elastografiei?

Elastografia studiaza diferenta elasticitatii tesutului din jurul unei leziuni cu aplicatie majora in diferentierea benign (necanceros) / malign (canceros) fiind noua metoda de diagnostic diferential al tumorilor maligne fata de cele benigne, asociata ecografiei. Leziunile benigne imping dar nu invadeaza structurile din jur, acestea ramanand cu elasticitate normala, spre deosebire de leziunile maligne dure, care infiltreaza si rigidizeaza structurile vecine, aceasta diferenta fiind obiectivata in modul elastografic prin cresterea ariei de proiectie a leziunilor maligne, corespunzator infiltrarii tesuturilor din jur.

Pilates with Ball

Elastografia mamara (altfel denumita sonoelastografia mamara) ofera informatii in plus fata de rezultatele obtinute prin ecografie sau mamografie. Daca prin ecografie si mamografie descoperim noduli sau alte modificari la nivelul sanilor, prin sonoelastografie putem sa le caracterizam suplimentar si astfel sa diferentiem leziunile maligne de cele benigne. Aceasta procedura are scopul de a analiza nodulii mamari, ducand fie la evitarea unei interventii chirurgicale inutile, fie, dimpotriva, la un diagnostic corect si precis, in urma caruia se va decide interventia potrivita.

Elastografia hepatica in timp real este o metoda superioara Fibroscanului care evalueaza gradul de fibroza in hepatitele cronice.

Elastografia  tiroidiana (sonoelastografia de glanda tiroida) este o metoda recenta de diagnostic, non-invaziva, neiradianta, ce are la baza diferentele intre proprietatile mecanice ale tesuturilor. Se poate realiza doar cu echipament ecografic de ultima generatie si analizeaza transmiterea si receptia ultrasunetelor reflectate de tesuturi, rezultand o imagine specifica: elastograma.

 
bottom of page