top of page
De ce este importanta ecografia Doppler?

Ecografia Doppler este indicata, in mod special, pentru explorarea sistemului vascular, arterial si venos, atat periferic (membre superioare, membre inferioare), cat si cervico-cerebral (carotide, vertebrale).

Ecografia arteriala este o tehnica ce permite evaluarea si vizualizarea arterelor, utila în special daca acestea sunt îngustate în anumite teritorii prin formarea de placi de aterom (placi de colesterol) sau trombi (cheaguri de sânge). Metoda este neinvaziva si presupune folosirea unui ecograf performant cu sonda dedicata explorarilor vasculare, cu posibilitatea de a observa anatomia arterelor (traiect, perete, conținut), dar si functionalitatea lor (gradul de înfundare) prin masurarea vitezelor coloanei de sânge.

Beauty Care
Pentru cine este recomandata sa faca ecografia Doppler? 

Majoritatea pacienților cu indicație de efectuare a ecografiei arteriale acuză dureri la nivelul membrelor inferioare (gambă, coapsă, fesă) la efort, care se ameliorează în repaus (claudicație intermitentă). Un simptom nespecific este senzația permanentă de picioare reci și obosite, însoțită frecvent de amorțeală.

 De multe ori, examenul este solicitat de medici ca screening în diferite boli precum diabet zaharat, la pacienții fumători care au valori crescute ale colesterolului sau, în anumite situații, înaintea unor intervenții chirurgicale cardiovasculare sau ortopedice.

La pacienții revascularizați, metoda poate fi utilizată pentru monitorizarea eficienței tratamentului chirurgical (by-pass arterial) sau intervențional (angioplastie cu balon sau stent).

 
bottom of page